Relaţii bilaterale – Australia

Date generale

 
Incumbent
General David Hurley

since 1 July 2019
Style

Scurt istoric: În 1770, căpitanul James Cook a declarat continentul australian posesiune britanică. La 26 ianuarie 1788 (zi care se celebrează astăzi ca Ziua Australiei), a sosit la Sydney prima flotă britanică, condusă de Căpitanul Arthur Phillip.

La 7 februarie 1788, a fost proclamată crearea Coloniei New South Wales. Coloniile& ce reprezintă statele australiene de astăzi sunt: New South Wales (1788), Tasmania (1825), Western Australia (1830), South Australia (1836) şi Victoria (1851). 

Australia a devenit independentă la 1 ianuarie 1901. Lucrările primului Parlament Federal al Australiei (la Melbourne) au fost deschise în mai 1901, de către Ducele de York (devenit ulterior Regele George V). În mai 1927, sediul guvernului federal a fost mutat la Canberra. La 9 octombrie 1942, prin aprobarea Legii de Adopţie a Statutului Westminster, Australia a dobândit autonomie în afacerile interne şi externe. Legea Australiei din 1986 a eliminat ultimele reminiscenţe ale autorităţii britanice. În 1978, Northern Territory devine teritoriu al federaţiei australiene, urmat, în 1989, de Australian Capital Territory.

Denumire oficială: Uniunea Australiei (Commonwealth of Australia)

Capitala şi principalele oraşe: Canberra (capitala statului federal), Sydney (capitala statului New South Wales), Melbourne (capitala statului Victoria), Brisbane (capitala statului Queensland), Perth (capitala statului West Australia), Adelaide (capitala statului South Australia), Darwin (capitala Northern Teritory), Hobart (capitala Tasmaniei).

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 7.741.220 km2 (locul 6 în lume), împărţită în 6 state (New South Wales, Queensland, South Australia, Tasmania, Victoria, Western Australia) şi 2 teritorii (Australian Capital Territory şi Northern Territory).

Populaţia: 22,68 milioane locuitori (2012), locul 51 în lume; imigranţi tradiţional europeni  dar cu un procent semnificativ de creştere a imigraţiei asiatice, populaţia indigenă – aborigeni în procent de 3% din populaţia totală fiind cei mai vechi locuitori ai continentului, cu o continuitate neîntrerupta de peste 60 000 ani.

Limba oficială: Engleza

Ziua naţională: 26 ianuarie

Structura de stat:

Forma de guvernământ: Monarhie constituțională

Australia este un stat democratic, cu organizare federală (the Commonwealth of Australia din 1901), care recunoaşte monarhul britanic ca suveran.

Șeful statului: Regina Australiei este M.S. Elisabeta a II-a a Marii Britanii, reprezentată de Guvernatorul General.

Guvernatorul General: Excelența Sa Onorabilul David Hurley, și-a început mandatul de 5 ani la 1 iulie 2019.

Guvernatorul General este investit de Regină la propunerea Primului Ministru al guvernului federal în exercițiu.

Are rol constituţional (dizolvă Parlamentul înaintea alegerilor, aprobă Guvernul după alegeri, semnează legislaţia în numele Reginei, deschide lucrările Parlamentului), rol ceremonial şi asigură managementul comunitar. Deține și poziția de Comandant Suprem al Forțelor Armate ale Commonwealth-ului australian.

Guvernatorii statelor din Commonwealt-ul australian sunt reprezentanții Reginei în cele 6 state australiene, la propunerea premierilor în funcție din statele respective. Iși asumă, la nivelul statelor, aceleași prerogative și obligații constituționale ca și Guvernatorul General. având și nu se supun autorității Guvernatorului General, ci răspund direct în fața monarhului Australiei.

Legislativul federal:

Conform Constituției Commonwealth-ului australian, Parlamentul federal este compus din Monarhul Australiei, reprezentată de Guvernatorul General, Senat și Camera Reprezentanților (the House of Representatives). Parlamentarii sunt aleși pentru un mandat de 6 ani, dar se fac alegeri partțiale la fiecare 3 ani, după care majoritatea politică parlamentară din Camera Reprezentanților propune Primul Ministru pentru un mandat de 3 ani.

Executivul federal:

Conform Constituției Commonwealth-ului australian, Executivul este compus din Monarhul Australiei, reprezentată de Guvernatorul General, Primul Ministru și miniștrii. Primul Ministru și miniștrii sunt obligatoriu membri ai Parlamentului federal. Primul Ministru este propus de majoritatea politică din Camera Reprezentanților și este investit împreună cu echipa guvernamentală de către Guvernatorul General, pentru un mandat de 3 ani.

Primul Ministru  Onorabilul Scott Morrison, liderul Partidului Liberal (deține funcția de Prim Ministru al Australiei din 24 august 2018);

Ministrul afacerilor externe - Onorabila Marise Payne  (din 28 August 2018)

Puterea judecătorească: Curtea Supremă și celelalte curți federale. Judecătorii Curții Supreme sunt investiți de Guvernatorul General.

Direcţia Asia-Pacific, februarie 2019

 

 

Noutăți de interes pentru cetățenii români din această parte a lumii (II)

16.10.2019

Din dorința de a veni în întâmpinarea unora dintre solicitările de servicii consulare care se pot dovedi dificile din cauza distanțelor mari și foarte mari de…

Noutăți de interes pentru cetățenii români de la Antipozi (I)

15.10.2019

Ambasada României în Australia - biroul consular Melbourne anunță cetățenii români din Australia și din Noua Zeelandă care au solicitat eliberarea unor noi…

Întrevederi cu demnitari australieni de rang înalt

15.10.2019

ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat luni, 14 octombrie 2019, la vizita pe care ambasadorii statelor membre ale UE au avut-o la Parlamentul federal din…

'Ferestre către lume' la Ambasada României

14.10.2019

La invitația guvernului local din Teritoriul Capitalei Australiene la 13 octombrie 2019 Ambasada României din Canberra a participat la programul Ferestre către lume. Am…

Vizita regională UE în statul Queensland (II)

13.10.2019

În cadrul vizitei regionale a UE în statul australian Queensland, la care ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat împreună cu Dr. Michael Pulch, ambasadorul…
  • Ambasada României în Australia anunță scoaterea la licitație a autoturismului BMW E320i (serie șasiu WBAVA76060NK26546, serie motor A6394588, an fabricație 2006, rulaj 196097km), prețul de pornire fiind de 4000 AUD. Autoturismul nu este înmatriculat, are defecțiuni la sistemul de răcire și ungere a motorului si necesită platformă auto pentru transport. Conform informațiilor confirmate de către Department of Foreign Affairs and Trade (Departamentul Afacerilor Externe si Comerțului) – Direcția Protocol, cumpărătorul nu va trebui să achite taxa pe valoare adăugată (GST). Costul privind transportul autoturismului, înmatricularea și reparațiile vor fi în sarcina cumpărătorului. Ofertele de preț vor fi trimise exclusiv prin poștă la adresa Ambasadei României în Australia, la Canberra, într-un plic închis specificându-se “LICITATIE BMW E320i”. Conținutul plicului trebuie să cuprindă datele de contact ale cumpărătorului, numărul de telefon sau adresa de email și prețul oferit de cumpărător. Data limită de primire a plicurilor conținând ofertele participanților la licitație este vineri, 12 iulie, ora 16:00. Prima licitație va avea loc la data de 15 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României la Canberra din 4 Dalman Crescent, O’Malley, ACT, 2606. A doua licitație va avea loc la data de 22 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României la Canberra iar a treia licitație și ultima (potrivit legii române) va avea loc la data de 29 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României de la Canberra. Precizăm că pentru înscrierea la licitație nu trebuie achitată nicio taxă de participare. La data licitației, câștigătorul cumpărător va trebui să achite valoarea autoturismului prin transfer bancar sau numerar (cash). Autoturismul BMW E320i poate fi vizionat la sediul Ambasadei României doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0409001482, persoană de contact domnul Laurențiu Nicolae, administrator.