Home

Momente și activități culturale, religioase și sportive românești sau cu prezență românească în Australia și Noua Zeelandă

La inițiativa doamnei Ambasador Bărbulescu, anul 2014 a fost marcat ca An al Limbii Române vorbite, scrise și cântate în Australia și Noua Zeelandă. Coordonatele Programelor de radio în limba română care emit în Australia sunt disponibile  pe website la Actualitatea Ambasadei și la Comunitatea Românească.

 • Înperioada 16 - 23 ianuarie doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a încurajat echipa sportivă de tenis a României calificată la Australian Open.

 • La 19 ianuarie doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat la marcarea Zilei Culturii Române și a zilei de naștere a poetului național, Mihai Eminescu, împreună cu comunitatea românească, la Catedrala ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Melbourne.

 • La 8 februarie, echipa Ambasadei României în Australia a participat, cu stand propriu, la Festivalul Multicultural de la Canberra, a contribuit la organizarea unui concurs de cunoștințe generale despre statele UE și a oferit premii câștigătorilor. Festivalul anual a fost organizat în centrul Canberrei, la Petrie Platza, pe aleea intitulată « Europe Street », dedicată de organizatorii Festivalului Multicultural misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate în Australia. Standul România a oferit informații despre tradiţiile şi cultura românească, posibilităţile de studii în România, itinerarii turistice și pliante publicitare etc.

 • La 20 februarie Ambasada României de la Canberra a salutat împlinirea a 8 ani de la inaugurarea Staţiei de cercetare Law-Racoviță-Negoiță din Antarctica și gestul Australiei din 2005 de a oferi României acces la această bază australiană de cercetare, situată în Dealurile Larsemann din Antarctica de Est, dovadă de mare deschidere și o notă de înaltă ținută acordată școlii românești de cercetare științifică în Antarctica, demnă continuatoare a muncii inițiatorului activității de cercetare în Antarctica, savantul român Emil Racoviță, fondator al biospeologiei.

 • La invitatia doamnei Ambasador Nineta Barbulescu, pe 8 martie 2014 , Comunitatea Româneasca din Canberra, a sărbătorit Ziua Internațională a Femeii, participând la un picnic pe malul lacului Burley Griffin în Black Mountain Peninsula. 

 • La 13 martie doamna Ambasador Bărbulescu a avut o întrevedere de lucru cu doamna Anne-Marie Schwirtlich, Director – General al Bibliotecii Naționale a Australiei din Canberra.

 • La 18 martie, în contextul sărbătoririi Harmony Day, Consulatul general al României de la Sydney a organizat un spectacol de muzică și poezie „Scriitori români la Sydney”, la care au performat poeții Mihaela Cristescu, Daniel Ioniță, Loredana Tudor-Tomescu și George Roca și actorii  Clara și Bogdan Vodă.

 • În cadrul vizitei oficiale a doamnei Ambasador Bărbulescu în capitala statului australian New South Wales, la Sydney, în perioada 25 – 26 martie, a avut întrevederi cu șeful Comisiei pentru Relațiile comunitare, a vizitat Universitatea din Sydney, a dialogat cu managerii postului SBS, care difuzează și un program săptămânal în limba română și a acordat un interviu. Alte detalii despre vizita oficială la Actualitatea Ambasadei.

 • În cadrul primei vizite oficiale a doamnei Ambasador Bărbulescu în capitala statului australian Victoria, la Melbourne, în perioada 31 martie – 1 aprilie, a fost acordat un interviu în limba română postului SBS și a fost vizionat profilul comunității românești din Australia din cadrul Muzeului Imigrației din localitate. Alte detalii despre vizita oficială la Actualitatea Ambasadei.

 • Semnalăm Bienala de artă contemporană de la Sydney care are o instalație/ hapenning cultural/ a artistului de origine română Mircea Cantor, intitulată Sic transit gloria mundi, bine apreciată de curatorii evenimentului și de vizitatori. Alte detalii la www.biennaleofsydney.com.au .
 • La invitația Clubului Rotary din Canberra, la 14 aprilie 2014 doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a avut o prezentare despre cultura României și românii celebrii.
 • În perioada 18 – 22 aprilie a.c. doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat la Sărbătoarea Pascală din statul australian Victoria, împreună cu doamna Ionela Prodan, în calitate de Reprezentant special al Românilor de pretutindeni. Familia doamnei ambasador împreună cu doamna Ionela Prodan, au participat la Sfânta Liturghie a Învierii Domnului oficiată la Biserica ortodoxă Sfântul Apostol Toma din Narre Warren/Dandenong, unde a fost ascultată Pastorala de Paști adresată tuturor credincioșilor ortodocși români de Prea Sfinția Sa Episcopul Mihail al Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande. Doamna Ambasador Bărbulescu și doamna Ionela Prodan au participat la sărbătoarea Paștilor organizată de Biserica penticostală română Philadelphia din Melbourne.
 • La 31 mai 2014 doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat la inaugurarea standului România din complexul Olimpic din Sydney, cu ocazia Convenției Internaționale Mondiale a Rotary (1 – 4 iunie a.c.). În seara zilei de 31 mai 2014, românii rotarieni participanți la cea de a 105a Convenție Internațională a Rotary au organizat o Seară românească la Sydney. Ambele evenimente au fost sponsorizate de Delegatia Districtului România și Republica Moldova,  condusă de profesorul Marian Mocan, Decanul Universității Politehnica din Timișoara și Guvernator al Districtului și de promotoarea Convenției internaționale Rotary, doamna Martha Maria Mocanu.
 • La 5 iunie 2014 doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit un concert cu muzică de operă al tinerilor artiști Diana Gheorghe, soprană și Alin Stoica, tenor. Programul a inclus arii celebre de muzică clasică și melodii din folclorul național și a fost apreciat la superlativ de membrii corpului diplomatic acreditat la Canberra și de românii participanți.
 • Grupul de Dans al Asociaţiei “Doina” a Românilor din Auckland - spectacol "Stanga-unu, dreapta-doi c-aşa-i hora pe la noi! ", 14 iunie, 2014, la Western Springs Garden Hall. Detalii la asociatia.doina@gmail.com

 • La 24 iunie 2014 echipa Ambasadei României de la Canberra a marcat Ziua Mondială a iei.
 • La 27 iunie 2014 doamna Ambasador Bărbulescu a avut o întrevedere cu Dr. Tony Press despre perspectivele cooperării științifice ale României cu Australia în Antarctica, ale cărei baze au fost puse prin Memorandumul bilateral de Înțelegere semnat în 2005, cercetătorii români fiind interesați de o nouă expediție științifică la baza australiană de cercetare Law-Racoviță-Negoiță.
 • În cadrul primei vizite oficiale în capitala statului Australia de Vest, în perioada 15 – 17 iulie, doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a avut întâlniri cu reprezentanți ai Universității Western Australia de origine română, s-a întâlnit cu membrii ai comunității românești la Biserica ortodoxă Sfânta Treime și la Biserica penticostală românească și a acordat un interviu postului de radio 6EB pentru emisiunea în limba română, realizată de doamna Maria Grigorescu. Detalii la Actualitatea Ambasadei.

 • La 16 august doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit, în salonul de protocol al Ambasadei României la Canberra, o liturghie oficiată de Prea Sfințitul Mihail Filimon, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia și Noua Zeelandă, urmată de o prelegere dedicată semnificației istorice și euharistice a jertfei și martiriului Sfinților Brâncoveni, care se comemorează anual la 16 august și de ceremonia de înmânare a Brevetului și Medaliei Ordinului Meritul Cultural în grad de Cavaler, conferit recent de Președintele României Prea Sfinției Sale Episcopului Mihail Filimon.

 • Semnalăm și vă invităm să vizitață cele două sculpturi din marmură albă și neagră ale maestrului Constantin Brâncuși, intitulate Păsări în văzduh/ Birds in space/, achiziționate de Banca Națională a Australiei în 1973 cu prețul de 14 milioane AUD fiecare și păstrate în custodia National Gallery of Australia din Canberra.

 • La 12 septembrie 2014 domnul Ștefan Hrușcă  a concertat în Sydney la The Auditorium, în organizarea domnului Tudor Bucea, directorul Festivalului Eminescu din Australia și Președintele Eminescu Cultural Association Incorporated și a Consulatului General al României de la Sydney.

 • La 22 septembrie 2014 doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a avut o prelegere cu tema Multiculturalismul în România - Minoritățile, la un simpozion organizat de Bluestar Intercultural Centre la sediul Adunării Legislative (AL, parlamentul local unicameral) din Canberra, despre problematica minorităților din țara noastră și modelul românesc în ceea ce privește garantarea și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, fiind exemplificate istoria, cadrul legal și instituțional, cultura și prezența minorităților ungurească și Roma în România, cu prezentarea unor personalități românești de prestigiu, de diferite origini etnice. Detalii la Actualitatea Ambasadei.

 • La 3 noiembrie 2014 doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a vizitat campusul principal al Universității Edith Cowan din Perth (Australia de Vest).

 • În perioada noiembrie - decembrie 2014 artiștii români Romeo și Julia Saleno, primul cuplu pop opera din lume, efectuiează un turneu în Australia. Concertele tenorului Romeo Saleno și al sopranei Julia Saleno:  Melbourne, (16 noiembrie), Brisbane (21 noiembrie), Adelaide (28 noiembrie), Canberra (1 Decembrie), Sydney (6 decembrie) și la Perth (12 decembrie). Turneul este organizat de D&T Events și Comunitatea Românească din Australia de Vest.

 • La 17 noiembrie 2014 doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a acordat un interviu doamnei Maria Grigorescu, realizator/ broadcaster al emisiunii în limba română a radioului local 6 EBA (95,3 FM), referitor la activitățile de interes pentru comunitatea românească din Australia de Vest ale Ambasadei României de la Canberra și proiectele pentru 2015.

 • La 17 noiembrie 2014 doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat la o conversație despre România și lumea de azi cu profesori și cercetători de la Universitatea Edith Cowan din Perth (Australia de Vest).

 • Premiera australiană a filmului românesc Domestic, în regia lui Adrian Sitaru a avut loc în cadrul celei de a 9-a ediții a Festivalului Filmului European Windows on Europe. Festivalul s-a desfășurat în perioada 17 - 23 noiembrie 2014 la Sydney și în perioada 24 - 30 noiembrie 2014 la Canberra, filmul Domestic rulând în Sydney la 23 noiembrie (ora 11.30) la Dendy Opera Quays și în Canberra la 29 noiembrie, (ora 11.00), la cinema Dendy.

              

ACTIVITĂȚI 2011 - 2013

Anunț încetare program cu publicul

16.09.2019

Ambasada României în Australia informează cetățenii români din Australia și din Noua Zeelandă că Biroul consular de la Melbourne nu va avea program cu publicul…

Întrevedere cu managerii Diviziei Antarctice a Australiei

25.07.2019

La 22 iulie 2019 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a avut o întrevedere de curtoazie cu Dr.Kim Ellis, noul director al Diviziei Antarctice a Australiei (AAD) și cu…

Anunț licitație autoturism

27.06.2019

Ambasada României la Canberra scoate la licitație autoturismul Chrysler Grand Voyager, serie șasiu 1C8GHB5R15Y511394, an fabricație 2004, rulaj 219509km, prețul de…

Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice

25.08.2019

Ambasada României în Australia informează cetățenii români din Australia, Noua Zeelandă și din statele insulare din Pacificul de sud despre publicarea de…

Alegeri Prezidențiale 2019

01.08.2019

Ambasada României în Australia informează că astăzi, 1 August 2019, Ministerul Afacerilor Externe al României a publicat pe website-ul www.mae.ro o fereastră dedicată …
 • Ambasada României în Australia anunță scoaterea la licitație a autoturismului BMW E320i (serie șasiu WBAVA76060NK26546, serie motor A6394588, an fabricație 2006, rulaj 196097km), prețul de pornire fiind de 4000 AUD. Autoturismul nu este înmatriculat, are defecțiuni la sistemul de răcire și ungere a motorului si necesită platformă auto pentru transport. Conform informațiilor confirmate de către Department of Foreign Affairs and Trade (Departamentul Afacerilor Externe si Comerțului) – Direcția Protocol, cumpărătorul nu va trebui să achite taxa pe valoare adăugată (GST). Costul privind transportul autoturismului, înmatricularea și reparațiile vor fi în sarcina cumpărătorului. Ofertele de preț vor fi trimise exclusiv prin poștă la adresa Ambasadei României în Australia, la Canberra, într-un plic închis specificându-se “LICITATIE BMW E320i”. Conținutul plicului trebuie să cuprindă datele de contact ale cumpărătorului, numărul de telefon sau adresa de email și prețul oferit de cumpărător. Data limită de primire a plicurilor conținând ofertele participanților la licitație este vineri, 12 iulie, ora 16:00. Prima licitație va avea loc la data de 15 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României la Canberra din 4 Dalman Crescent, O’Malley, ACT, 2606. A doua licitație va avea loc la data de 22 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României la Canberra iar a treia licitație și ultima (potrivit legii române) va avea loc la data de 29 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României de la Canberra. Precizăm că pentru înscrierea la licitație nu trebuie achitată nicio taxă de participare. La data licitației, câștigătorul cumpărător va trebui să achite valoarea autoturismului prin transfer bancar sau numerar (cash). Autoturismul BMW E320i poate fi vizionat la sediul Ambasadei României doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0409001482, persoană de contact domnul Laurențiu Nicolae, administrator.