Home

Informaţii generale

Biroul Consular Melbourne al Ambasadei României în Australia este situat la adresa: 448 St. Kilda Road, etaj 5, Birou 5.05, Melbourne, VIC 3004, Australia.
Numere telefon Call Center Centrul de Contact şi Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS): + 61 (3) 99783804 și + 61 (3) 99783806
NOTĂ: Precizăm că numerele de telefon de mai sus sunt conectate direct la call-center-ul care funcționează la București, la Ministerul Afacerilor Externe.
Fax: +61 (3) 99783807
E-mail: melbourne@mae.ro
Website informații consulare de orice natură: https://informatiiconsulare.ro/mae/ 
Website solicitare servicii consulare si programări la biroul consular: www.econsulat.ro
Web: www.canberra.mae.ro
E-mail call center: contact@informatiiconsulare.ro
Telefon pentru situații de urgență: +61 (0) 410599155 exclusiv pentru cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă (accidente cu victime, decese, calamităţi şi alte situaţii de pericol sau cu caracter extraordinar).
Program de lucru cu publicul: luni-Vineri: 09.30 - 16.30.
Competență teritorială Biroul consular Melbourne: Statele australiene Victoria, Australia de Vest, Australia de Sud și Tasmania, Noua Zeelandă, precum și statele din Pacificul de sud (Fiji, Insulele Solomon, Kiribati, Samoa și Vanuatu).

Ghișeul consular online
Preluarea și soluționarea tuturor cererilor de servicii consulare este informatizată, astfel că, cetățenii români care au reședința sau domiciliul în Australia, în Noua Zeelandă sau în statele insulare din Pacificul de sud pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita serviciile consulare de care au nevoie.
Portalul www.econsulat.ro asigură:
1. Posibilitatea de a transmite online cererile de servicii consulare și documentația aferentă în mod sigur și rapid;
2. Accesul facil, indiferent de locație și timp, la informațiile de care aveți nevoie într-un mod eficient și transparent;
3. Posibilitatea de  programare online.


Platforma Econsulat.ro este foarte simplu de accesat: după crearea unui cont, selectați serviciul solicitat, introduceți toate datele solicitate, iar după verificarea cererilor de către echipa consulară veți alege data și ora la care doriți să vă prezentați la biroul consular.
Vă sugeram ca înainte de introducerea cererii să consultați informațiile privind documentele necesare si procedura obținerii serviciului consular, disponibile la https://informatiiconsulare.ro/mae/ 
Dorim să vă atragem atenția asupra importanței selectării tipului de serviciu dorit și finalizării cererii astfel încât cererea, respectiv programarea dumneavoastră să fie validată.
La Biroul consular Melbourne al Ambasadei României se eliberează următoarele tipuri de documente: documente de călătorie (pașapoarte și titluri de călătorie); acte notariale (procuri și declarații); acte de stare civilă (certificate de naștere, căsătorie și deces); adeverințe cazier judiciar, etc.

Pentru a obţine informaţii cu privire la procedurile de urmat în funcţie de serviciul consular solicitat, vă rugăm să consultaţi site-ul Ministerului Afacerilor Externe: https://informatiiconsulare.ro/mae/. 
Persoanele programate sunt rugate să se prezinte la sediul biroului consular cu zece minute înainte de ora prevăzută pentru depunerea cererii. În cazul cererilor de pașapoarte și titluri de călătorie, solicitanții vor prezenta documentele necesare, în original și copii, vor achita taxa aferentă, după care
solicitantul va aștepta în sala de asteptare pentru preluarea amprentelor, a fotografiei și a semnăturii în sistemul electronic.
În situații de urgență, probate prin documente justificative, cererile vor putea fi preluate, în mod excepțional, fără programare. În acest caz, vă rugăm să aveți în vedere faptul că cererile persoanelor care au programare vor fi preluate cu prioritate!
În funcție de tipul de document solicitat, puteți obține la sediul biroului consular informații cu privire la termenul de eliberare. 
  
Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, intrată în vigoare la 1 februarie 2017, a modificat taxele percepute pentru serviciile consulare. Lista serviciilor supuse taxelor consulare și valoarea
acestora la: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_1_2017_eliminarea_unor_taxe_tarife_modificarea_acte_normative.php.

Pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în statele australiene New South Wales, Queensland și în Teritoriile de Nord serviciile consulare românești sunt asigurate la Consulatul General de la Sydney, consul general Iulian Nițu, consul doamna Cristina Ana-Maria Gheorghe, alte detalii de contact la sydney@mae.ro și sydney.consul@mae.ro.  

EN: Regarding foreign citizens requesting visa services, we advise to send the inquires at our General Consulate in Sydney, e-mail address: sydney.consul@mae.ro after filling in the forms and uploading the required documents at the webpage: http://evisa.mae.ro/.

Avertizare de călătorie în Australia – menținerea pericolului privind incendiile de vegetație

08.01.2020

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României în Australia informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească…

10 - 14 februarie 2020, Consulat itinerant la Auckland, Noua Zeelandă

16.12.2019

Ambasada României în Australia anunță un consulat itinerant la Auckland, Noua Zeelandă în perioada 10-14 februarie 2020. Serviciile consulare se vor efectua de către…

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (II)

09.12.2019

La 6 Decembrie 2019, la sediul oficiului consular de la Melbourne al Ambasadei României în Australia, ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit o recepție de…

Recepția de Ziua Națională la Ambasada din Canberra (II)

09.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019 ES Doamna ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit, împreună cu domnul Dan Bărbulescu, recepția pentru marcarea Centenarului Recunoașterii Marii…

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (I)

07.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, la sediul oficiului consular Melbourne al Ambasadei României din Australia ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit recepția pentru…