Home

Cuvânt de Bun Venit

Stimaţi vizitatori ai website-ului Ambasadei României din Australia,

Vă mulţumim că accesați, pentru informare, website-ul nostru www.canberra.mae.ro.

Dorim să venim în întâmpinarea aşteptărilor fiecărui vizitator interesat, urmărind și o comunicare cât mai rapidă şi eficientă. Suntem interesați de opiniile și recomandările dumneavoastră cu privire la conținutul ferestrelor dedicate românilor care trăiesc în Australia și în această parte a lumii, sens în care vă încurajăm să ni le transmiteți și prin mesagerie electronică la adresa: canberra@mae.ro.

Sperăm ca informaţiile pe care le punem astfel la dispoziţie să se dovedească utile, oferindu-vă răspunsuri cât mai complete la întrebările dumneavoastră legate de Australia, Noua Zeelandă și de micile state insulare din Pacific. Totodată, website-ul înlesneşte accesul la informaţii despre România, despre relaţiile bilaterale româno – australiene, româno - neozeelandeze, aspecte ale relațiilor bilaterale cu statele insulare din Pacific, precum și evoluţii de actualitate din viaţa politică românească internă şi internaţională.

Ambasada României în Australia are printre responsabilități și relațiile politice și economice cu 10 dintre statele insulare din Pacific, respectiv cu Fiji, Kiribati, Samoa, Insulele Cook, Insulele Solomon, Nauru, Niue, Tonga, Tuvalu și Vanuatu.

Din 2017 au fost înființate și funcționează primele consulate onorifice românești la Adelaide, în Australia de Sud și la Perth, în Australia de Vest, cei doi consuli onorifici fiind cetățeni români și australieni. Din 2019 a fost înființat primul consulat onorific al României în statul australian Tasmania, la Hobart.

Începând cu noiembrie 2014, s-a organizat câte o secție de votare și/sau de referendum și la Perth, în beneficiul cetățenilor români din Australia de Vest iar din decembrie 2016, s-a organizat o secție de votare și/sau de referendum și la Adelaide, în beneficiul cetățenilor români din Australia de Sud, numărul total de secții de votare la Antipozi ajungând la 6 în Australia (în orașele-capitale Canberra, Melbourne, Sydney, Brisbane, Perth și Adelaide), la care se adaugă și secția de vot de la Auckland, în capitala economică a Noii Zeelande, aceasta din urmă în beneficiul celei mai îndepărtate și mai izolate comunități românești. 

Suntem deosebit de încântați că, urmare a solicitărilor repetate și îndreptățite ale comunităților românești din mai multe state australiene, începând cu luna iunie 2018 a fost înființat și funcționează la Melbourne, în statul Victoria, un birou consular al Ambasadei României din Australia, a cărui circumscripție consulară cuprinde cetățenii din Victoria, Australia de Vest, Australia de Sud și Tasmania, precum și pe cei din Noua Zeelandă și din statele insulare din Pacificul de sud (Fiji, Insulele Solomon, Kiribati, Samoa și Vanuatu). Precizăm că din iulie 2014 secția consulară a Ambasadei României din Canberra este închisă. 

Din noiembrie 2017 Ambasadoarea României a fost nominalizată și activează în funcțiile onorifice de Decan al doamnelor ambasador din Australia și Decan adjunct al corpului diplomatic local.

În perioada 2018-2019, Ambasadoarea României de la Canberra a fost acreditată ca ambasador nerezident în 5 dintre statele insulare din Pacificul de sud (Fiji, Kiribati, Samoa, Insulele Solomon și Vanuatu). 

Vă dorim navigare plăcută și vă așteptăm să ne vizitați oricând la Cancelaria Ambasadei situată la Canberra, în capitala federației australiene, la adresa: 4 Dalman Crescent, O'Malley, 2606, Australian Capital Territory. De asemenea, ne puteți urmări și pe conturile instituționale de Facebook ale Ambasadei României în Australia (Romanian embassy Canberra) și al Ambasadei României pentru Noua Zeelandă.

Cu cordialitate,

Nineta Bărbulescu

Ambasador

 

                                                            

 

Avertizare de călătorie în Australia – menținerea pericolului privind incendiile de vegetație

08.01.2020

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României în Australia informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească…

10 - 14 februarie 2020, Consulat itinerant la Auckland, Noua Zeelandă

16.12.2019

Ambasada României în Australia anunță un consulat itinerant la Auckland, Noua Zeelandă în perioada 10-14 februarie 2020. Serviciile consulare se vor efectua de către…

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (II)

09.12.2019

La 6 Decembrie 2019, la sediul oficiului consular de la Melbourne al Ambasadei României în Australia, ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit o recepție de…

Recepția de Ziua Națională la Ambasada din Canberra (II)

09.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019 ES Doamna ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit, împreună cu domnul Dan Bărbulescu, recepția pentru marcarea Centenarului Recunoașterii Marii…

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (I)

07.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, la sediul oficiului consular Melbourne al Ambasadei României din Australia ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit recepția pentru…