Relaţii bilaterale – Australia

Relaţii politice

Dialogul politic româno-australian a evoluat continuu, cele două state având poziţii similare în majoritatea chestiunilor internaţionale.

Cu prilejul Sesiunii jubiliare a Adunării Generale a ONU, la New York, la 23 octombrie 1995, a avut loc o întrevedere între Preşedintele României şi Guvernatorul General al Australiei.

Vizita în Australia a Preşedintelui României, ocazionată de Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, a prilejuit întrevederi cu Guvernatorul General al Australiei şi cu miniştrii afacerilor externe şi comerţului.

Între România şi Australia au avut loc mai multe runde de consultări pe linia ministerelor afacerilor externe la Canberra (mai 1997, octombrie 2001) şi Bucureşti (octombrie 1999, martie 2002).

Ministrul afacerilor externe al României a avut întrevederi cu ministrul australian al comerţului (în 2002) şi cu secretarul parlamentar al ministrului australian al afacerilor externe (în 2003), cu ocazia unor reuniuni internaţionale.

Delegaţii parlamentare române şi australiene au efectuat schimburi reciproce de vizite şi au participat la lucrările Conferinţei Uniunii Interparlamentare (Canberra - 1993; Bucureşti - 1995).

In perioada 13-15 aprilie 2003 preşedintele Comisiei pentru politică externă, apărare şi comerţ a Parlamentului Federal al Australiei, a condus o delegatie parlamentară în România care a urmărit dezvoltarea cooperării economice.

La invitaţia Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul federal al Australiei în perioada 21 – 28 septembrie 2006, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a efectuat o vizită de lucru în Australia. Din delegaţia română au făcut parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Companiei „Imprimeria Naţională”.

În perioada 7 – 10 martie 2007, preşedintele Grupului de prietenie România – Australia din Parlamentul României a efectuat o vizită în Tasmania, Australia.

In aprilie 2008, primul ministru al Australiei, a participat la Summit-ul NATO organizat la Bucureşti.

În aprilie 2010, în marja Reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Tallin, în cadrul unei întrevederi bilaterale, ministrul român al afacerilor externe a adresat omologului său australian invitaţia de a efectua o vizită oficială în România.

În marja Conferinței de Securitate de la Munchen (4-6 februarie 2011), ministrul afacerilor externe român a avut o întrevedere cu ministrul australian al afacerilor externe, abordând subiecte legate de politicile de securitate, dialogul în cadrul unor foruri internaţionale sau regionale precum și evoluţia relaţiei bilaterale.

În aprilie 2011 o delegaţie a Departamentului pentru Românii de pretutindeni a vizitat comunităţile româneşti din Sydney, statul New South Wales şi Melbourne, statul Victoria.

În  ianuarie 2012, Mircea Lubanovici deputat PDL pentru diasporă, a efectuat o vizită în Australia.

În 2012 (aprilie), Don Harwin, preşedintele Consiliului Legislativ al parlamentului din New South Wales a efectuat o vizită în România, iar în iulie, Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe a efectuat o vizită în ţara noastră.

În perioada 17-20 martie 2013, secretarul de stat din MAE, Ovidiu Dranga, a efectuat o vizită oficială în Australia, prilej cu care a realizat o rundă de consultări cu Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe şi cu Peter Varghese, secretarul general al Departamentului Afacerilor Externe si Comerţului (DEFAT).

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (II)

09.12.2019

La 6 Decembrie 2019, la sediul oficiului consular de la Melbourne al Ambasadei României în Australia, ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit o recepție de…

Recepția de Ziua Națională la Ambasada din Canberra (II)

09.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019 ES Doamna ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit, împreună cu domnul Dan Bărbulescu, recepția pentru marcarea Centenarului Recunoașterii Marii…

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (I)

07.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, la sediul oficiului consular Melbourne al Ambasadei României din Australia ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit recepția pentru…

Asumarea Decanatului Corpului Diplomatic din Australia

04.12.2019

La 3 decembrie 2019 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a asumat formal Decanatul corpului diplomatic acreditat la Canberra, în cadrul unei ceremonii găzduite, potrivit…

Recepția de Ziua Națională la Ambasada din Canberra

02.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019 ES Doamna ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit, împreună cu domnul Dan Bărbulescu, recepția pentru marcarea Centenarului Recunoașterii Marii…
  • Ambasada României în Australia anunță scoaterea la licitație a autoturismului BMW E320i (serie șasiu WBAVA76060NK26546, serie motor A6394588, an fabricație 2006, rulaj 196097km), prețul de pornire fiind de 4000 AUD. Autoturismul nu este înmatriculat, are defecțiuni la sistemul de răcire și ungere a motorului si necesită platformă auto pentru transport. Conform informațiilor confirmate de către Department of Foreign Affairs and Trade (Departamentul Afacerilor Externe si Comerțului) – Direcția Protocol, cumpărătorul nu va trebui să achite taxa pe valoare adăugată (GST). Costul privind transportul autoturismului, înmatricularea și reparațiile vor fi în sarcina cumpărătorului. Ofertele de preț vor fi trimise exclusiv prin poștă la adresa Ambasadei României în Australia, la Canberra, într-un plic închis specificându-se “LICITATIE BMW E320i”. Conținutul plicului trebuie să cuprindă datele de contact ale cumpărătorului, numărul de telefon sau adresa de email și prețul oferit de cumpărător. Data limită de primire a plicurilor conținând ofertele participanților la licitație este vineri, 12 iulie, ora 16:00. Prima licitație va avea loc la data de 15 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României la Canberra din 4 Dalman Crescent, O’Malley, ACT, 2606. A doua licitație va avea loc la data de 22 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României la Canberra iar a treia licitație și ultima (potrivit legii române) va avea loc la data de 29 iulie 2019, ora 10:00, la sediul Ambasadei României de la Canberra. Precizăm că pentru înscrierea la licitație nu trebuie achitată nicio taxă de participare. La data licitației, câștigătorul cumpărător va trebui să achite valoarea autoturismului prin transfer bancar sau numerar (cash). Autoturismul BMW E320i poate fi vizionat la sediul Ambasadei României doar cu programare prealabilă la numărul de telefon 0409001482, persoană de contact domnul Laurențiu Nicolae, administrator.