Relaţii bilaterale

Relaţii politice

Dialogul politic româno-australian a evoluat continuu, cele două state având poziţii similare în majoritatea chestiunilor internaţionale.

Cu prilejul Sesiunii jubiliare a Adunării Generale a ONU, la New York, la 23 octombrie 1995, a avut loc o întrevedere între Preşedintele României şi Guvernatorul General al Australiei.

Vizita în Australia a Preşedintelui României, ocazionată de Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, a prilejuit întrevederi cu Guvernatorul General al Australiei şi cu miniştrii afacerilor externe şi comerţului.

Între România şi Australia au avut loc mai multe runde de consultări pe linia ministerelor afacerilor externe la Canberra (mai 1997, octombrie 2001) şi Bucureşti (octombrie 1999, martie 2002).

Ministrul afacerilor externe al României a avut întrevederi cu ministrul australian al comerţului (în 2002) şi cu secretarul parlamentar al ministrului australian al afacerilor externe (în 2003), cu ocazia unor reuniuni internaţionale.

Delegaţii parlamentare române şi australiene au efectuat schimburi reciproce de vizite şi au participat la lucrările Conferinţei Uniunii Interparlamentare (Canberra - 1993; Bucureşti - 1995).

In perioada 13-15 aprilie 2003 preşedintele Comisiei pentru politică externă, apărare şi comerţ a Parlamentului Federal al Australiei, a condus o delegatie parlamentară în România care a urmărit dezvoltarea cooperării economice.

La invitaţia Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul federal al Australiei în perioada 21 – 28 septembrie 2006, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a efectuat o vizită de lucru în Australia. Din delegaţia română au făcut parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Companiei „Imprimeria Naţională”.

În perioada 7 – 10 martie 2007, preşedintele Grupului de prietenie România – Australia din Parlamentul României a efectuat o vizită în Tasmania, Australia.

In aprilie 2008, primul ministru al Australiei, a participat la Summit-ul NATO organizat la Bucureşti.

În aprilie 2010, în marja Reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Tallin, în cadrul unei întrevederi bilaterale, ministrul român al afacerilor externe a adresat omologului său australian invitaţia de a efectua o vizită oficială în România.

În marja Conferinței de Securitate de la Munchen (4-6 februarie 2011), ministrul afacerilor externe român a avut o întrevedere cu ministrul australian al afacerilor externe, abordând subiecte legate de politicile de securitate, dialogul în cadrul unor foruri internaţionale sau regionale precum și evoluţia relaţiei bilaterale.

În aprilie 2011 o delegaţie a Departamentului pentru Românii de pretutindeni a vizitat comunităţile româneşti din Sydney, statul New South Wales şi Melbourne, statul Victoria.

În  ianuarie 2012, Mircea Lubanovici deputat PDL pentru diasporă, a efectuat o vizită în Australia.

În 2012 (aprilie), Don Harwin, preşedintele Consiliului Legislativ al parlamentului din New South Wales a efectuat o vizită în România, iar în iulie, Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe a efectuat o vizită în ţara noastră.

În perioada 17-20 martie 2013, secretarul de stat din MAE, Ovidiu Dranga, a efectuat o vizită oficială în Australia, prilej cu care a realizat o rundă de consultări cu Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe şi cu Peter Varghese, secretarul general al Departamentului Afacerilor Externe si Comerţului (DEFAT).

Vizita oficială în Fiji (II)

26.03.2019

În cadrul vizitei la Suva, Fiji ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a avut o întrevedere cu Onorabila Rosy S.Akbar, Ministrul educației, moștenirii culturale și…

Vizita oficială în Fiji (I)

26.03.2019

Cu ocazia prezentării scrisorii de acreditare în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în statul Fiji la 20 martie 2019, ES Doamna ambasador…

Prezentarea scrisorii de acreditare în Fiji

25.03.2019

La 20 martie 2019 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a prezentat în Suva, capitala Fiji, scrisoarea de acreditare în calitate de ambasador extraordinar și…

Întrevedere cu oficial DFAT

16.03.2019

Astăzi 15 martie 2019 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a avut o întrevedere cu doamna Cathy Raper, prim asistent al Secretarului Departamentului pentru Afaceri…

Vizita oficială în Samoa (II)

11.03.2019

În marja prezentării scrisorii de acreditare în Samoa, în calitate de ambasador nerezident, ES Doamna ambasador Nineta Bărbulescu a avut o întrevedere cu Onorabilul…