Relaţii bilaterale

Relaţii politice

Dialogul politic româno-australian a evoluat continuu, cele două state având poziţii similare în majoritatea chestiunilor internaţionale.

Cu prilejul Sesiunii jubiliare a Adunării Generale a ONU, la New York, la 23 octombrie 1995, a avut loc o întrevedere între Preşedintele României şi Guvernatorul General al Australiei.

Vizita în Australia a Preşedintelui României, ocazionată de Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, a prilejuit întrevederi cu Guvernatorul General al Australiei şi cu miniştrii afacerilor externe şi comerţului.

Între România şi Australia au avut loc mai multe runde de consultări pe linia ministerelor afacerilor externe la Canberra (mai 1997, octombrie 2001) şi Bucureşti (octombrie 1999, martie 2002).

Ministrul afacerilor externe al României a avut întrevederi cu ministrul australian al comerţului (în 2002) şi cu secretarul parlamentar al ministrului australian al afacerilor externe (în 2003), cu ocazia unor reuniuni internaţionale.

Delegaţii parlamentare române şi australiene au efectuat schimburi reciproce de vizite şi au participat la lucrările Conferinţei Uniunii Interparlamentare (Canberra - 1993; Bucureşti - 1995).

In perioada 13-15 aprilie 2003 preşedintele Comisiei pentru politică externă, apărare şi comerţ a Parlamentului Federal al Australiei, a condus o delegatie parlamentară în România care a urmărit dezvoltarea cooperării economice.

La invitaţia Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul federal al Australiei în perioada 21 – 28 septembrie 2006, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a efectuat o vizită de lucru în Australia. Din delegaţia română au făcut parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Companiei „Imprimeria Naţională”.

În perioada 7 – 10 martie 2007, preşedintele Grupului de prietenie România – Australia din Parlamentul României a efectuat o vizită în Tasmania, Australia.

In aprilie 2008, primul ministru al Australiei, a participat la Summit-ul NATO organizat la Bucureşti.

În aprilie 2010, în marja Reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Tallin, în cadrul unei întrevederi bilaterale, ministrul român al afacerilor externe a adresat omologului său australian invitaţia de a efectua o vizită oficială în România.

În marja Conferinței de Securitate de la Munchen (4-6 februarie 2011), ministrul afacerilor externe român a avut o întrevedere cu ministrul australian al afacerilor externe, abordând subiecte legate de politicile de securitate, dialogul în cadrul unor foruri internaţionale sau regionale precum și evoluţia relaţiei bilaterale.

În aprilie 2011 o delegaţie a Departamentului pentru Românii de pretutindeni a vizitat comunităţile româneşti din Sydney, statul New South Wales şi Melbourne, statul Victoria.

În  ianuarie 2012, Mircea Lubanovici deputat PDL pentru diasporă, a efectuat o vizită în Australia.

În 2012 (aprilie), Don Harwin, preşedintele Consiliului Legislativ al parlamentului din New South Wales a efectuat o vizită în România, iar în iulie, Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe a efectuat o vizită în ţara noastră.

În perioada 17-20 martie 2013, secretarul de stat din MAE, Ovidiu Dranga, a efectuat o vizită oficială în Australia, prilej cu care a realizat o rundă de consultări cu Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe şi cu Peter Varghese, secretarul general al Departamentului Afacerilor Externe si Comerţului (DEFAT).

1 Decembrie 2018 reflectat în media australiană de limba română

06.12.2018

Cu ocazia marcării Zilei Naționale a României, a Centenarului Marii Uniri și a semi-centenarului relațiilor diplomatice între România și Australia, media australiană …

Reprogramarea consulatului itinerant la Auckland, Noua Zeelandă

06.12.2018

Ambasada României de la Canberra anunță reprogramarea consulatului itinerant la Auckland, Noua Zeelandă, în perioada 11 - 16 februarie 2019, locația urmând să…

Marcarea Centenarului Marii Uniri și deschiderea oficială a Biroului consular de la Melbourne

04.12.2018

La 3 Decembrie 2018 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu, împreună cu domnul Dan Bărbulescu, au găzduit la sediul Biroului consular din Melbourne recepția pentru…

Recepția de marcare a Centenarului Marii Uniri

01.12.2018

Vineri, 30 noiembrie 2018 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit recepția pentru marcarea Centenarului Matii Uniri și Zilei Naționale a României la Ambasada…

Caravană culturală la Melbourne

26.11.2018

În perioada 24 - 25 noiembrie 2018 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat la Melbourne, statul australian Victoria, la 2 evenimente memorabile dedicate…