Relaţii bilaterale – Australia

Relaţii politice

Dialogul politic româno-australian a evoluat continuu, cele două state având poziţii similare în majoritatea chestiunilor internaţionale.

Cu prilejul Sesiunii jubiliare a Adunării Generale a ONU, la New York, la 23 octombrie 1995, a avut loc o întrevedere între Preşedintele României şi Guvernatorul General al Australiei.

Vizita în Australia a Preşedintelui României, ocazionată de Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, a prilejuit întrevederi cu Guvernatorul General al Australiei şi cu miniştrii afacerilor externe şi comerţului.

Între România şi Australia au avut loc mai multe runde de consultări pe linia ministerelor afacerilor externe la Canberra (mai 1997, octombrie 2001) şi Bucureşti (octombrie 1999, martie 2002).

Ministrul afacerilor externe al României a avut întrevederi cu ministrul australian al comerţului (în 2002) şi cu secretarul parlamentar al ministrului australian al afacerilor externe (în 2003), cu ocazia unor reuniuni internaţionale.

Delegaţii parlamentare române şi australiene au efectuat schimburi reciproce de vizite şi au participat la lucrările Conferinţei Uniunii Interparlamentare (Canberra - 1993; Bucureşti - 1995).

In perioada 13-15 aprilie 2003 preşedintele Comisiei pentru politică externă, apărare şi comerţ a Parlamentului Federal al Australiei, a condus o delegatie parlamentară în România care a urmărit dezvoltarea cooperării economice.

La invitaţia Preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Parlamentul federal al Australiei în perioada 21 – 28 septembrie 2006, Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României a efectuat o vizită de lucru în Australia. Din delegaţia română au făcut parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Companiei „Imprimeria Naţională”.

În perioada 7 – 10 martie 2007, preşedintele Grupului de prietenie România – Australia din Parlamentul României a efectuat o vizită în Tasmania, Australia.

In aprilie 2008, primul ministru al Australiei, a participat la Summit-ul NATO organizat la Bucureşti.

În aprilie 2010, în marja Reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Tallin, în cadrul unei întrevederi bilaterale, ministrul român al afacerilor externe a adresat omologului său australian invitaţia de a efectua o vizită oficială în România.

În marja Conferinței de Securitate de la Munchen (4-6 februarie 2011), ministrul afacerilor externe român a avut o întrevedere cu ministrul australian al afacerilor externe, abordând subiecte legate de politicile de securitate, dialogul în cadrul unor foruri internaţionale sau regionale precum și evoluţia relaţiei bilaterale.

În aprilie 2011 o delegaţie a Departamentului pentru Românii de pretutindeni a vizitat comunităţile româneşti din Sydney, statul New South Wales şi Melbourne, statul Victoria.

În  ianuarie 2012, Mircea Lubanovici deputat PDL pentru diasporă, a efectuat o vizită în Australia.

În 2012 (aprilie), Don Harwin, preşedintele Consiliului Legislativ al parlamentului din New South Wales a efectuat o vizită în România, iar în iulie, Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe a efectuat o vizită în ţara noastră.

În perioada 17-20 martie 2013, secretarul de stat din MAE, Ovidiu Dranga, a efectuat o vizită oficială în Australia, prilej cu care a realizat o rundă de consultări cu Richard Marles, ministru delegat şi secretar parlamentar pentru afaceri externe şi cu Peter Varghese, secretarul general al Departamentului Afacerilor Externe si Comerţului (DEFAT).

Avertizare de călătorie în Australia – menținerea pericolului privind incendiile de vegetație

08.01.2020

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României în Australia informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească…

10 - 14 februarie 2020, Consulat itinerant la Auckland, Noua Zeelandă

16.12.2019

Ambasada României în Australia anunță un consulat itinerant la Auckland, Noua Zeelandă în perioada 10-14 februarie 2020. Serviciile consulare se vor efectua de către…

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (II)

09.12.2019

La 6 Decembrie 2019, la sediul oficiului consular de la Melbourne al Ambasadei României în Australia, ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit o recepție de…

Recepția de Ziua Națională la Ambasada din Canberra (II)

09.12.2019

Luni, 2 decembrie 2019 ES Doamna ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit, împreună cu domnul Dan Bărbulescu, recepția pentru marcarea Centenarului Recunoașterii Marii…

Ziua Națională sărbătorită la Melbourne (I)

07.12.2019

Vineri, 6 decembrie 2019, la sediul oficiului consular Melbourne al Ambasadei României din Australia ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit recepția pentru…