Vanuatu şi Samoa

Relaţii bilaterale – Rep.Vanuatu

 

1. Aspecte generale

Republica Vanuatu, capitala Port Vila, este un arhipelag melanezian de 83 insule din sudul oceanului Pacific, dispersate pe un teritoriu de 1000 km și populat de 270 000 locuitori încă din sec.al XIIIlea ÎHr (încă se vorbesc 115 limbi), caracteristica fiind dezastrele naturale frecvente (cutremure, erupții vulcanice, recentul ciclon Pam ș.a.). Insulele vanuateze au fost locuite mii de ani înainte de 1606, anul când au fost descoperite de exploratorul portughez Pedro Fernandez De Quiros. În 1774 Căpitanul Cook le-a vizitat și denumit Noile Hebride.   

Peste 75% din populație vorbește limbi locale, la care se adaugă limba pidgin (Bislama sau Bichelama), în timp ce engleza și franceza sunt vorbite de aproape 4% din populație. Circa 85% din populație sunt creștini (o treime prezbiterieni, câte 13% catolici, ortodocși și adventiști de ziua a 7a etc), 6% credințe indigene (inclusiv cultul Jon Frum).  Noile Hebride au fost administrate în comun de Marea Britanie și Franța până la 30 iulie 1980, când și-au dobândit independența și și-au schimbat denumirea în Republica Vanuatu. Ziua Națională a Vanuatu este Ziua Independenței, 30 iulie. Cetățenia vanuateză este denumită ni-vanuatu iar moneda se numește vatu.

Republica Vanuatu este o republică parlamentară, cu un parlament unicameral format din 52 de membri, aleși prin vot universal pentru mandate de 4 ani. Președintele Republicii este ales pentru 5 ani, prin vot secret, de un colegiu electoral format din membrii parlamentului și președinții celor 6 provincii iar Primul ministru este ales de parlamentari prin vot secret.

Președinte în exercițiu ES Pastorul Obed Moses Tallis și-a început mandatul la 6 iulie 2017 iar Primul Ministru este domnul Charlot Salwai (în funcție din 11 februarie 2016).

Principala sursă de venituri a Vanuatu este turismul și serviciile aferente (cca 40% din PIB), o treime din populația angajată activând în acest sector.  80% din populație este implicată în activități agricole, șomajul rămânând însă ridicat. Au plantații de cava, nucă de cocos și arbore de cacao, produse agricile dominante și în exporturile Vanuatu, la care se adaugă carne de vită.  După dezastrul ciclonului Pam în 2015, care a condus la contractarea PIB cu 2% (conform Băncii Mondiale), PIB a ajuns în 2017 la 2 976,2 USD/capita.

Comerțul regional al Vanuatu este bazat pe PICTA (Acordul statelor insulare din Pacific) și pe PACER+ (pe relațiile cu Australia și Noua Zeelandă). Vanuatu este membru al ONU din 1980 și al Organizației Mondiale a Comerțului din 2012.

Cel mai devastator impact l-a avut ciclonul tropical Pam în 2015, unul dintre cele mai mari dezastre natural din istoria recentă, context în care Australia, Noua Zeelandă, UE dar și China, Franța, Japonia, Banca Mondială și Banca Asiatică pentru Dezvoltare au suplimentat asistența directă sau de portofoliu acordată acestei țări în vedereea refacerii îndeosebi a infrastructurii și a agriculturii. Banca Mondială a estimat că Vanuatu a avut pierderi de 600 milioane AUD (64%PIB) și că reconstrucția necesită 426 mil.AUD.

Regional, Vanuatu este un stat care sprijină activ mișcarea de eliberare indoneziană din Papua de vest și găzduiește Secretariatul Grupului Melanezian (Melanesian Spearhead Group), format din statele și teritoriile dominant melaneziene.

 

2. Relațiile bilaterale cu Republica Vanuatu

- România și Republica Vanuatu au stabilit relații diplomatice bilaterale la 31 mai 2018, prin semnarea unui comunicat comun la Lomé (Republica Togo). Evenimentul a avut loc în marja sesiunii anuale a Consiliului Miniștrilor ACP-UE și a primei întrevederi bilaterale de nivel înalt între domnul Ralph Regenvanu, Ministrul afacerilor externe, al cooperării și comerțului exterior din Republica Vanuatu și domnul Cosmin Dinescu, Secretar general al Ministerului Afacerilor Externe al României. Republica Vanuatu este al 191-lea stat cu care România a stabilit relații diplomatice, 188 dintre acestea fiind și state membre ale ONU.

Primul turneu diplomatic românesc în regiunea Pacificului, destinat promovării active a candidaturii României la un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU și realizat de Reprezentantul cu însărcinări special doamna Daniela Gîtman, a cuprins și o vizită la Port Vila, la 21 mai 2018.

- În 2018 Republica Vanuatu a înființat un consulat onorific vanuatez la Târgu-Mureș, România. 

- La 24 ianuarie 2019 ES Doamna Nineta Bărbulescu, primul ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Vanuatu, a prezentat scrisoarea de acreditare Pastorului Obed Moses Tallis, Președintele Republicii Vanuatu. Cu acest prilej, doamna ambasador Bărbulescu a avut întrevederi cu vice-prim ministru Onorabilul Bob Loughman (deține și portofoliile comerțului și al cooperativelor), ministrul afacerilor externe Onorabilul Ralph Regenvanu,  ministrul schimbărilor climatice Onorabilul Ham Lini și cu Onorabilul Esmon Simon, Speakerul Parlamentului unicameral din Port Vila. Cu aceste prilejuri a fost prezentată tehnologia OLPHES (detalii www.onelakepumpedhydro.com), care ar putea răspunde provocărilor climatice majore din Pacific și a fost oferită, cu titlu gratuit, o bibliotecă virtuală conținând 3000 de lecții video disponibile în limba engleză, pentru clasele I - aXIIa, pentru disciplinele științelor exacte, pentru utilizarea în școlile vanuateze. De asemenea, doamna ambasador a avut întrevederi cu ambasadorul Amena Yauvoli, directorul general al Melanesian Spearhead Group, precum și cu oficiali din cadrul Mnisterului Afacerilor externe, cooperării internaționale și comerțului exterior: cu domnul Kalfau Kaloris, director general, domnul Marc Vano, director de Protocol și domnul Paulo Maximo, responsabilul pentru Europa. Vizita la Port Vila a mai cuprins o întâlnire cu managementul campusului local al Universității Pacificului de sud, facilitată de doamna manager Daniela Molnar, vizitarea muzeului național, a arhivelor locale și a bibliotecii din capitală, precum și întâlniri cu domnul Aloi Pilioko, cel mai aclamat artist ni-vanuatu și cu cei câțiva roâni care trăiesc în această țară. 

- În martie 2019 domnul Ralph Regenvanu, șeful diplomației vanuateze, a afectuat o vizită oficială în România și a participat la conferința internațională dedicată creșterii rezistenței la schimbările climatice, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României în beneficiul statelor ACP.

 

3. Relațiile UE cu Republica Vanuatu

Subsumate Parteneriatului cu statele ACP (Africa, Caraibe, și Pacific), relațiile UE cu Republica Vanuatu sunt gestionate local de delegației UE din Suva, Fiji. 

Vanuatu a recunoscut în 2011 cele 2 entități de facto Abhazia și Osetia dar, în contextul demersurilor diplomatice ale Georgiei de stabilire a relațiilor diplomatice bilaterale și al demersurilor diplomatice comune ale UE, SUA și al Australiei, Republica Vanuatu și-a retras recunoașterile în 2013.

Din 2005 când Marea Britanie și-a închis Înaltul Comisariat din Port Vila, Franța este singurul stat UE prezent la Port Vila. 

În martie 2011 Vanuatu a găzduit Conferința regională de nivel înalt privind schimbările climatice iar în iunie 2012 Ministeriala ACP-UE.

Cel mai recent dialog politic UE-Vanuatu a avut loc îla 24 ianuarie 2017, la Bruxelles, la nivelul Primului Ministru Salwai și al Directorului Asia-Pacific G.Wiegand, Primul Ministru Salwai având întrevederi și cu Președintele Junker și Comisarii europeni Mimica și Canete.

Al 11-lea Program Indicativ Național EDF pentru Vanuatu 2014-2020 este temeiul asistenței UE, în valoare de 41 mil.Euro (35 mil.pentru dezvoltare rurală, 3 mil.societate civilă și 3 mil.măsuri de sprijin), ca răspuns la Strategia Națională pentru Dezvoltare a VanuatuObiective: reducerea sărăciei, îmbunătățirea condițiilor de viață prin dezvoltarea unei economii rurale. După ciclonul Pam din martie 2015, UE a suplimentat cu 2,5 mil.Euro pentru reconstrucția țării, cca 10 mil. fiind destinate dezvoltării rurale și agriculturii.  

UE finanțează și alte proiecte în Vanuatu:

  • Programul Regional pentru Pacific, care include Dezvoltarea pescăriilor de ton (finalizat în 2016),
  • 2 contribuții în cadrul Facilității ACP pentru afaceri;
  • 0,75 mil.Euro pentru îmbunătățirea capacității guvernamentale (Global Climate Change Alliance 2009), 2,25 mil.Euro în cadrul unui acord cu Banca Mondială (finalizat în 2016) și 0,9 mil.Euro pentru prevenirea răspândirii speciilor invasive.

Exporturile din Vanuatu sunt uleiul de palmier, cafea, nuci de cocos și pește iar importurile se referă predominant la mașini electrice și echipamente, fiind valoric foarte mici. 

În februarie 2018, cu ocazia celei de a 3-a reuniuni a Comitetului regional pentru Pacific RSCP al Programului regional indicativ, a fost semnat, la Suva (Fiji), de către Doamna Meg Taylor, Secretarul General al Forumului Insulelor din Pacific și Pierre Amilhat , Directorul UE ptr Pacific.

UE se află în negocieri pentru un nou parteneriat cu statele africane, din Caraibe și din Pacific, post-2020.

La 16 martie 2018 domnul Neven Mimica, Comisarul european pentru cooperare internațională și dezvoltare și Primul Ministru vanuatez domnul Charlot Salwai Tabimasmas au lansat un nou program de întărire a legăturilor sustenabile din Vanuatu (sustainable value chains).

Programul Vanuatu Value Chain (VaVaC) este parte a Planului de Reconstrucție al Vanuatu (Vanuatu's Recovery Plan, adoptat în ianuarie 2018), este considerat reperul relațiilor Uniunii cu Vanuatu, având scopul creării și promovării unei economii rurale rezistentă la schimbările climatice și capabilă să contribuie la creșterea economică și la reconstrucția țării post-ciclon Pam.

UE finanțează VaVaC cu 25 milioane Euro, care este direcționat către cele mai strategice componente: nuca de cocos, carnea de vită și alte fructe și legume care constituie baza alimentară și a exporturilor vanuateze. Guvernul de la Port Vila consider aceste componente ca având cel mai mare potențial în materia veniturilor fermelor agricole și a asigurării locurilor de muncă (micii fermieri), impactului potențial al dezvoltării provinciilor, conexiunilor cu industriile manufacturiere (îmbunătățirea calității culturilor indigene) și cu turismul, precum și din perspectiva necesității satisfacerii nevoilor domestice și a cererilor la export.  Aceste componente au fost selectate de UE în cooperare cu Guvernul vanuatez iar programul va avea impact în toate cele 6 provincii ale țării (Malampa, Penama, Sanma, Shefa/capitala Port Vila, Tafea și Torba).

În 2019 - 2020 Marea Britanie a anunțat că va deschide o ambasadă în Port Vila. Republica Vanuatu participă la Alianța Commonwealth pentru Oceanele curate, la care au mai subscris déjà Mare Britanie, Noua Zeelandă, Sri Lanka și Ghana, Londra anunțând, în cadrul Summitului Commonwealthului (2018) o finanțare de 61 milioane £ pentru combaterea poluării cu plastice a oceanelor lumii.

 

Eveniment cultural la Ambasada României

12.02.2020

La 11 februarie 2020 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit, în calitate de Decan al corpului diplomatic și împreună cu domnul Dan Bărbulescu, un…

Vizită de curtoazie a Ambasadorului desemnat al Austriei

12.02.2020

Astăzi, 12 februarie 2020, ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a primit vizita de curtoazie a ES Domnului Wolfgang Lukas Strohmayer, Ambasador desemnat al Austriei, la…

Participarea la vizita Președintelui Indoneziei în Australia

11.02.2020

În calitate de Decan al corpului diplomatic local, ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a fost invitată să participe, în perioada 9 - 10 februarie 2020, la vizita de …

Participarea la vizita de stat a Președintelui Republicii Indoneziei în Australia

11.02.2020

În calitate de Decan al corpului diplomatic local, ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a fost invitată să participe la vizita de stat în Australia a Președintelui…

Vizita de curtoazie a noului Înalt Comisar al Insulelor Solomon

05.02.2020

Astăzi 5 februarie 2020 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a primit vizita de curtoazie a ES Domnului Robert Sisolo, noul Înalt Comisar al Insulelor Solomon în…