Actualitatea ambasadei

Recepția de marcare a Centenarului Marii Uniri

Vineri, 30 noiembrie 2018 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit recepția pentru marcarea Centenarului Matii Uniri și Zilei Naționale a României la Ambasada României din Canberra. Au participat peste 60 de ambasadori, înalți comisari și adjuncți ai șefilor de misiuni acreditați în Australia, reprezentanți ai Departamentului Afaceri Externe și Comerț al Australiei (DFAT) și ai altor instituții australiene, australieni și români din statele Victoria, New South Wales, Queensland și din Teritoriul Capitalei Australiene ș.a. Imnurile de stat ale României și Australiei, precum și Oda Bucuriei, imnul Consiliului Europei și al UE, au fost intonate de fanfara Colegiului Militar Regal Duntroon din Canberra.  

Foto Doamna Lyndall Sachs, șefa Protocolului Departamentului pentru Afaceri Externe și Comerț al Australiei

Potrivit cutumei locale, toastul pentru Președintele României și poporul român a fost rostit de doamna Lyndall Sachs, șefa protocolului DFAT. Imnul de stat al României  a fost interpretat, în premieră, de fanfara Colegiului Militar Regal Duntroon din Canberra. Preluarea președinției rotative a Consiliului UE la 1 Ianuarie 2019 a fost marcată prin intonarea Odei Bucuriei, imnul tradițional al UE (și al Consiliului Europei din 1972, respectiv al Comunităților Europene din 1985). 

La recepție au participat: ambasadorul UE, nunțiul apostolic, ambasadorii/înalții comisari/ din Bosnia-Herțegovina, Brazilia, Brunei, Cambodgia, Cipru, Chile, Columbia, Republica Coreea, Costa-Rica, Croația, Ecuador, Elveția, Egipt, Finlanda, Germania, Georgia, Grecia, Guatemala, Iordania, Indonezia, Iran, Irak, Japonia, Kenya, Kuweit, Laos, Liban, Libia, Malta, Maroc, Fosta republică iugoslavă a Macedoniei, Malaezia, Mexic, Myanmar, Oman, Palestina, Pakistan, Peru, Polonia, Portugalia, Qatar, Serbia, Slovenia, Spania, Thailanda și Uganda. Au fost prezenți însărcinații cu afaceri din Afganistan, Algeria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Franța, Danemarca, Insulele Solomon, Irlanda, Nigeria, Portugalia, Singapore, SUA, Taiwan, Turcia, consulul onorific al Kiribati (cu reședința la Sydney), reprezentanți ai Departamentului pentru Afaceri Externe și Comerț al Australiei și ai altor instituții federale, ai mediului academic, de afaceri și artistic din Melbourne, Sydney și Canberra. Au transmis scrisori de felicitare Onorabilul Bruce Atkinson MLC, Președintele Consiliului Legislativ din Victoria, Ambasadorul Ucrainei, Înaltul Comisar al Fiji, președintele Consiliului de afaceri UE-Australia și membrii ai Parlamentului federal și ai unor parlamente locale ș.a.

       

Foto (stânga) Doamnele Ambasador din Grecia, Algeria (însărcinat cu afaceri), Guatemala, Malaezia, Uganda, Nigeria (însărcinat cu afaceri), Cipru și Croația.

Discursul doamnei Ambasador Bărbulescu a prezentat semnificația istorică a Centenarului Marii Uniri, semi-centenarul relațiilor diplomatice bilaterale și obiectivele de politică externă ale României în perioada 2019-2021.Pe simezele Ambasadei participanții au admirat expoziția de fotografii dedicată istoriei românești a Primului Război Mondial și intitulată Marele război românesc în sunet de vioară și expoziția de picturi ale lui Corneliu Petrescu, cel mai influent artist al colecției Tyler, aflată pentru încă 2 săptămâni pe simezele ambasadei.

Doamna Ambasador Bărbulescu a înmânat o diplomă de excelență doamnei Aida Tănase din Melbourne, Victoria, pentru inovațiile aduse echipamentelor și uniformelor de luptă și non-combat ale armatei australiene, doamna Tănase fiind și recipientă a Medaliei Ziua Australiei, acordată de Departamentul Apărării din Australia.

                     

Recepția, expoziția de picturi, mâncarea, muzica românească, sortimentele de vinuri românești și discursul au fost apreciate la superlativ de cei peste 150 de participanți. La tombola ad-hoc organizată în marja evenimentului (o inițiativă extrem de bine primită de participanți) au fost oferite vinuri românești premiate și produse de îngrijire a pielii (prin amabilitatea consulului onorific român din Adelaide, doamna Ileana Corban, homeopat).

Alte fotografii din timpul recepției pot fi accesate la secțiunea Galeria foto.

Notă:    Colecția Tyler, caracterizată de doamna ambasador Bărbulescu drept 'o minune românească în Emisfera sudică', este cea mai mare colecție privată de artă românească modernă și contemporană și poartă numele economistului și filantropului australian Geoffrey Tyler. Acesta s-a născut la Melbourne, a absolvit Universitatea din Tasmania și a activat în calitate de șef al misiunii Fondului Monetar Internațional în România în perioada 1973-1987. Colecția Tyler numără peste 1500 opere de artă românească și străină, aflându-se la Hobart în custodia UTAS, donație a lui Geoffrey și Francesca Tyler înainte de moartea acestuia. Expoziția de la Ambasada din Canberra conține 28 de lucrări de pictură ale lui Corneliu Petrescu, artistul dominant al colecției, devenit și cel mai bun prieten al lui Geoffrey, aceasta fiind o mărturie superbă a legăturilor umane și culturale profunde dintre români și australieni, cu atât mai mult în anul semi-centenarului relațiilor diplomatice bilaterale. Expoziția de picturi a regretatului Corneliu Petrescu mai este accesibilă publicului larg până la 10 decembrie 2018.

 

 

1 Decembrie 2018 reflectat în media australiană de limba română

06.12.2018

Cu ocazia marcării Zilei Naționale a României, a Centenarului Marii Uniri și a semi-centenarului relațiilor diplomatice între România și Australia, media australiană …

Reprogramarea consulatului itinerant la Auckland, Noua Zeelandă

06.12.2018

Ambasada României de la Canberra anunță reprogramarea consulatului itinerant la Auckland, Noua Zeelandă, în perioada 11 - 16 februarie 2019, locația urmând să…

Recepția de marcare a Centenarului Marii Uniri

01.12.2018

Vineri, 30 noiembrie 2018 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a găzduit recepția pentru marcarea Centenarului Matii Uniri și Zilei Naționale a României la Ambasada…

Caravană culturală la Melbourne

26.11.2018

În perioada 24 - 25 noiembrie 2018 ES Doamna Ambasador Nineta Bărbulescu a participat la Melbourne, statul australian Victoria, la 2 evenimente memorabile dedicate…

Consulat itinerant la Perth, Australia de Vest

17.11.2018

În perioada 13 - 16 noiembrie 2018, în cadrul programului "Consulat itinerant 2018", promovat de Ambasada României în Australia, echipa Biroului consular de la Melbourne…